2010. október 19., kedd

Golda Meir: Életem

    Vajon ki ne szeretne személyesen beszélgetni a történelem egyik meghatározó államának egykori miniszterelnökével? Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy nagy hadvezérek, híres államférfiak hogy viselkednek távol a csatamezőtől, távol a nyilvánosságtól egyszerűen férjként, apaként, barátként? Golda Meir életrajzi könyvét nemcsak az fogja élvezettel olvasni, aki érdeklődik Izrael történelme iránt, hanem mindenki, akit az emberi JELLEM (csupa nagybetűvel) formálódása érdekel.
     Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy barnafürtös kislány Milwaukee-ban, aki szorgalmasan végezte az iskoláit és élte az Amerikába kivándorolt zsidó családok megszokott életét. Lehetett volna belőle egy igazi amerikai feleség és anya, szép családdal, egy viszonylag kiszámítható, kellemes élettel. De ő mást választott. Biztonságos és kiegyensúlyozott életében nem tudott megnyugodni, míg a népe tőle távol szenvedett. Egy alapelv vezérelte, hogy " minden férfinak, nőnek és gyermeknek, mindenhol, lett légyen bárki, akár még zsidó is, joga van a produktív, megalázás nélküli élethez." Ez a gondolat éltette akkor is, amikor kitűnő iskolai eredményeivel a háta mögött a kibuc baromfiudvarában, zsákruhában látta el az állatokat vagy éppen Jeruzsálemben az óvoda szennyesét mosta. De talán erre gondolt akkor is, amikor az ENSZ közgyűlésen az iraki külügyminiszter a szónoki emelvényről egyenesen neki, az akkor már izraeli külügyminiszternek szegezte a következő megalázó felszólítást: "Mrs Meir, menjen vissza Milwaukee-ba. Ön oda való!” De ő nem ment vissza, sőt. Inkább Izrael első, azóta is egyetlen, női miniszterelnöke lett belőle. Nem azért, mintha gyermekkori álmát akarta volna megvalósítani ezzel, vagy ünneplésre vágyott volna, netán hatalomvágyból. Ő szolgálni akart. Ott, ahol szükség van rá. Ott, ahol rá van szükség.
    Szinte "kiszól" a lapról Izrael nagymamájának örökérvényű tanácsa: "Ha az ember még nagyon kicsi, akkor nem fontos pontosan elhatározni, mi legyen, mire megnő. Sokkal fontosabb azt elhatározni, hogy milyen módon akar élni. Ha becsületesek akartok lenni önmagatokhoz és a barátaitokhoz, ha olyasmivel akartok foglalkozni, amivel nemcsak magatoknak, hanem másoknak is jót tehettek, akkor ez már elég is, a többi már csupán lehetőség dolga!"

Ferenc Daniella



A kötetet a Filum Kiadó jelentette meg (Budapest, 2000).
Eredeti, angol nyelvű kiadás: My Life (Futura Publications, 1975)