2019. szeptember 17., kedd

Kik az elveszett tíz törzs?

2019. szeptember 2-án hétfőn került megrendezésre az első őszi klubest a Pécsi Magyar Izraeli Baráti Társaság szervezésében. A Hotel Palatinusban összegyűlő mintegy 28 érdeklődőt ezúttal az elveszett 10 törzsről való előadás, vagy inkább beszélgetés vonzotta a programra.
Nem egyszerű dolog erről a témáról beszélni, hisz sok a bizonytalanság még a 10 törzs hol- és kilétéről. Mégis izgalmas és figyelemfelkeltő gondolataival nyitotta meg az estet Bozsovics Milán,a klubest moderátora, amire hamar érdekes gondolataikkal reagáltak a résztvevők.
A rövid bevezető után nyitásként Zachár Eszter csellistától hallgathattuk meg Johann Sebastian Bach  C-dúr  csellószvitjének virtuóz allemande courante és bourrée I.-II.tételeit.

Zachár Eszter
A következőkben szó volt többek közt a tíz törzs szétszóratásának okairól és időpontjáról, a jelenlegi lehetséges hollétükről, és arról is, hogy mi alapján gondolják egyes mai népek, törzsek hogy ők valamelyik elveszett törzs.
Félidőben pihenés gyanánt ismét felüdítő csellószót hallgathattak a megjelentek.

Az est második felét Lőrincz Péter elnök vezette fel, Dr.Michael Brown Harry Rosenberg rabbival készült beszélgetését összefoglalva. Az interjúról készült videó megtekinthető az interneten. Az érdeklődőknek további olvasnivalóval fűszerezett oldalként ajánlotta a  „Lost tribes.education”  címet is Péter.

Lőrincz Péter 
Az összefoglaló sok kérdést, gondolatot indukált: beszéltünk a területi lehetőségekről, hogy elfér-e Izrael területén az a sok összegyűjtött zsidó, akiről olvashatunk a szent könyvben, mit is értünk Izrael földje alatt,kiket értünk majd zsidóknak.
Az estét keretes szerkezetűvé egészítette és kellemesen lezárta a csellószó, Naomi Shemer hatnapos háború idején írt műve, az Arany Jeruzsálem.
Az izgalmas témák valamennyiünket inspiráltak, örömmel várjuk a következő klubestet.

Horváth Kristóf